Чому електроцикл вигідніший?

Мені часто завдають питання: коли електроцикл стане вигіднішим мотоцикла? Чому він вдвічі дорожчий? Давайте розберемося.

 

Уявіть: Ви щодня їздите на роботу, терпіння закінчилось, в вас виникло непереборне бажання стати вільним від задушливих тянучок, від тисняви в громадському транспорті. Є два варіанти. Вибрати електроцикл, або мотоцикл. Я про це писав в попередній статті.

 

Що обрати? Яка економічна вигода того чи іншого транспорту? Інколи ці питання можуть розпалити цілі суперечки на тематичних форумах. На основі одного з них склав власну думку.

 

Давайте порівняємо два схожих за ціною і загальними даними апарати. Прорахуємо грошові видатки  на проїзд  

30 000 км на еталоні економічності та надійності - мотоцикла Yamaha YBR125  в порівнянні з моїм власним електроциклом Manowar 2.1 Street.

 

Чому саме 30 000 км? Це відстань, яку теоретично проїде е-байк, а його літій полімерна батарея  втратить ємність до 80% від номінальної. Що трапиться  за 1000 циклів розряду-заряду, або за 3 роки щоденної експлуатації.

Отож, почнем рахувати:

Yamaha YBR125         Manowar 2.1 Street
2400$ Вартість нового  2200$
750$ Паливо/зарядка (30000 км) 100$
600$ Регулярне Т0 100$
500$ Парковка (3 роки) -
 4250$ Всього:  2400$

Розрахунок став вражаючою новиною і для мене. Очікував, що  ціна буде однаковою, або з більшою перевагою бензинового транспорту. Так, загальний стереотип дороговизни електротранспорту і на мене впливав. Згадайте лише про вартість Tesla Model S. Він розвіюється при порівнянні відношення загальних витрат на кілометраж, а не ціни техніки з салону.

 

Звичайно, можна спробувати  порівняти з відверто китайським аналогами. Це вирівняло б загальні витрати. Та YBR125 має репутацію надійного мотоцикла, тому не включав в таблицю пункт ремонт.  Цифри взято з форумів про досвід експлуатації YBR, знавців електротранспорту і загально доступних даних. 

Якщо тебе дійсно цікавить ця тема, чи бере сумнів відносно достовірності викладених цифр  витратити час і переконайся сам. Якщо є хоч маленький  шанс, що день дружби з гуглом дозволить зберегти 1750$   це варто зробити!

 

 

Тут гарна аналогія з бізнес-моделлю розповсюдження комп'ютерних ігор. Або раз заплати повну ціну і насолоджуйся без обмежень, або наче граючи в Free-to-play запихай грошенята в бензобак, якщо хочеш їздити ))  


Write a comment

Comments: 0

furorbikes, manowar2, frame, electrical, bike, crossbike, enduro, skrambler, render,  framebuiding, ebike, рама, електробайк, велорама, байк, електровелосипед, Electricmotorcycle, Emotorcycle, Ecycle,  Electric dirt bike,  electric bike design electric motorcycle indiegogo aircraft caferacer California carbon cube ebike design e-bike ebike ebike conversion ebikes electric electricbike electric bike electric bike design Electric car electric dirtbike electric dirt bike electric motorbike electric motorcycle electric plane Electric skateboard electric surfboard electric unicycle electricvehicle emoveme empulse eurobike eurobike 2017 foil futuristic gopro gotway hoverboard hydrofoil kuickwheel LMX BIKES ninebot Off-road Qulbix scooter sur-ron motorbike vintage XING MISS R